ORGAN BAĞIŞI VE NAKLİ HAFTASI

ORGAN BAĞIŞI VE NAKLİ HAFTASI

Organ Bağışı Nedir?

Organ Bağışı, kişinin hayatta iken, serbest iradesi ile tıbben yaşamı sona erdikten sonra doku ve organlarınızın başka hastaların tedavisi için kullanılmasına olanak tanır.


Kimler Organ Bağışında Bulunabilir?

Bir bireyin, organ bağışı yapabilmesi için 18 yaş veya üstünde olup akli dengesi yerinde olması gerekir. Bu şart ve koşulları sağlayan herkes sağlık müdürlüklerine, hastanelere, organ nakliyle ilgili dernek ve kuruluşlara başvurarak, doku ve organ bağış belgesi alabilir.

Organ bağışı yapıldığı mutlaka, kişinin yakınlarına da bildirilmelidir. Bunun nedeni; bir kişide beyin ölümü gerçekleştiğinde akrabalarının organ bağışı konusunda karar vermelerinin istenmesidir.

Bağış yapan kişi sonradan fikrini değiştirir ise, ve verilen "Doku ve Organ Bağış Belgesi"ni yırtarak atması ve bu karar değişikliğini aileye bildirmesi yeterlidir.


Hangi Organlar Bağışlanabilir?

Tıptaki gelişmelerin bugün geldiği noktada, insan vücudunun birçok organı nakil edilebilmektedir.

Yaşarken bağışlanabilir organlarda, yaşayan bir insan, diğer bir insana gerekli olan organı veya hücreyi bağışlar. Bu organlar çift veya tabaka halinde olan veya kendini yenileme özelliğine sahip olan organlardır. Örneğin; böbrek, karaciğer ve yenilenebilir özelliğe sahip hücreler veya kan, ilik ve üreme hücreleri gibi dokular.

Burada bağış yapanın yaşından ziyade organın durumu çok önemlidir ama genelde 70 yaş üstündekilerin organları nadir durumlarda alınmaktadır.

Ölümden sonra bağış olarak kabul edilebilecek organlar ve dokular; pankreas, damar, bağırsak, kulak kemikçikleri, deri, kalp, kalp kapakçıkları, gözün saydam tabakası, kemik dokusu, kıkırdak dokusu, karaciğer, akciğer, böbrek, kas ve beyin zarının bir kısmından oluşmaktadır.

05.11.2021 568

05-11-202105-11-202105-11-2021

İLETİŞİM

Adres:
DEĞİRMENKÖPRÜ KÖYÜ DEĞİRMENKÖPRÜ KÜME EVLERİ DEĞIRMENKOPRU İSMET KAYA İLKOKULU VE ORTAOKULU BLOK NO78 ARPAÇAY/KARS


Telefon
(474) 296 2045


e-Posta Göndermek İçin Tıklayın